Félretankolás

A tankolás rutin feladat .De előfordul hogy nem figyel az ember. Siet vagy fáradt,ismeretlen benzinkúton tankolunk.Késésben vagyunk ,csereautót használunk és rossz pisztolyt veszünk le tankoláskor. Ugyanis könnyű összekeverni a töltőpisztolyokat. Mondjuk gázolaj helyet a benzinét.Vagy fordítva. És innen a dolog súlyossága már csak attól függ .Hogy mikor vesszük észre a tévedést.

Mit tudunk tenni félretankolás esetén

Hívjunk autószállítót ,hogy  szállítsák el a gépjárművet egy legközelebbi autószervizbe. És nézessük meg .Ott leengedik a gépjárműből gázolajat,átmossák a rendszert .És feltöltik tiszta benzinnel. Vélhetően károsodás nélkül megússza az autó motorja. Dízel üzemagyagot tankolni benzinnel működő autóba nem könnyű .Hiszen a dízel üzemanyag -betöltő pisztoly átmérője általában nagyobb .Mint a benzines autók betöltőnyílása .De természetesen előfordul.

Milyen károkat okozhat a félretankolás

A dízel autóba nagyobb károkat okoz a benzin mint fordítva. Ha benzines autóba véletlenül gázolajat tankoltunk ,és elindulunk . Az autó elkezd rángatni.Majd egyszer csak leáll. Vezetés közben az autó kipufogója erőteljesen füstöl. Ha megáll az autó ,és rájöttünk mi a baj?

Dízel autó esetén a félretankolás

Ha dízel autót töltünk fel benzinnel,nagyobb a gond. Ugyanis el fog indulni az autónk,De csak addig megy a gépjármű ,amíg ki nem fogy az üzemanyagrendszerből a gázolaj .És ez a jobbik eset . A rosszabb amikor a benzin találkozik a rendszerrel. Ha nagyon tovább akarunk menni .És küzdünk az autóval .Dízelmotor nagyon nem szereti a benzint. Így az idegen üzemanyagot azonnal jelzi.A motor leáll kihagy,leáll,nem húz,,amit hígul a gázolaj. A pumpába a fém alkatrészekből apró fémreszelék és forgács fog leválni .Ami eltömíti a rendszer apró járatait és réseit .Jobb esetben cserélni kell a pompát,alaposan átmosni a rendszert.

Rosszabb esetben

Az egész rendszert cserélni kell,akár a hengert is fúratni kell. A dízel autók esetében nagyobb arányba következhet be meghibásodás félretankolás esetén ,ami akár több százezer forintunkba is fájhat. Minden autón fel van tüntetve ,hogy milyen típusú üzemanyaggal működik,általában a tanksapkán és az üzemanyag töltő nyíláson is.

Kis kellemetlenséggel is megúszhatjuk,de akár több százezres kárt is csinálhatunk .Ha megtörtént a baj ,hívjunk szakembert,,autószállító ,el vontatja az autót a legközelebbi szervizbe. Ezekre mindig figyeljünk. Ellenőrizzük le kétszer is mielőtt megtörténne a tankolás.

Jó utat kívánok.

 

 

Fontos Tudnivalók

A honlapon található információk kizárólag általános tájékoztatás céljából szolgálnak és nem minősülnek jogi tanácsadásnak.

 

Autómentő SOS