Fékek

Ha autónkba meghibásodik a fék , nagy baj is lehet belőle ,elsőre nem kell drasztikus esetekre gondolni de például egy koccanást jó eséllyel el tudunk kerülni , ha autónknak ép a fékberendezése.
Az Ön biztonsága érdekében nélkülözhetetlen a gépjármű fékberendezésének rendszeres ellenőrzése, féktárcsái, fékbetét, fékolajszint. A jó fékrendszer le tudja lassítani és meg tudja állítani a mozgó járművet , a lehető legbiztonságosabban.
Az autó fékrendszer részei :első és hátsó fék, kézifék, blokkolásgátló.Kétféle féktípus használatos tárcsafék, dob fékek.

Az autó fékrendszer meghibásodásának jelei :a fékek vissza jelző lámpái felvillannak, fékezéskor az autó félrehúz, fék rángatása, fék csikorgás, fel puhul a fékpedál a fékhatás csak többszöri működtetése után következik be .
A gépjármű fékpedál s fék légtelenítése után is teljesen benyomható, kifejtett nagy pedálerő ellenére kicsi a fékhatás, menet közben rendellenesen melegszik a fék, autó fék pedál felkeményedik nagy erővel kell a fékpedálra lépni. Fékezéskor a fék pedál vagy akár a kormány és az egész autó berezonál .
A KRESZ előírása szerint három fékrendszerrel kell rendelkezni az gépjárműnek : üzemi, biztonsági és rögzítő fékkel.

Törvényi előírás ,hogy üzemi féknek valamennyi kerékre hatni kell és annak működését az autó hátulján piros féklámpa jelezze.

Pótkerekek

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, ilyenkor jöhet a kellemetlen meglepetés.
Gyakran életmentő is lehet egy jól karbantartott pótkerék.
Egyre inkább kiszorul az új autókból a pótkerék hely és számos más ok miatt .
Aki teheti ,ne sajnálja a pénzt és a helyet egy pótkerékre az autójába.
Azok a szerencsés autósok akik rendelkeznek pótkerékkel fék óra alatt ki tudják cserélni és indulhatnak tovább.
Ha defektet kapott az autónk , sérült a felni, nagyobb repedés vagy szakadt az abroncs.
Pótkerék nélkül semmi se ment meg az úton maradástól ha csak nem hívunk egy autó szállítót és a legközelebbi gumishoz vitetjük magunkat.
Szögbe, csavarba hajtás miatti defekt egyre ritkább, helyettük az alattomos kátyúk illetve a padkázás miatt mennek tönkre a gumik.

A pótkerék a gépjármű ötödik kereke ,ugyanolyan törődést és karbantartást igényel.
Ha be van rohadva a leszorító /felfogató csavar vagy sok éve senki nem ellenőrizte a nyomását és lapos, sajnos a pótkerékkel sem leszünk előrébb.
Ajánlott az emelő és kerékkulcs ellenőrzése is.
Ha ideiglenes pótkereket kénytelenek vagyunk használni az autónkon ,a keskeny pótkerék, figyeljünk mert nem rendelkezik olyan teljesítménnyel ,mint egy rendes kerék .
80 km/maximális sebességgel használható,erre emlékeztet a pántra ragasztott öntapadó címke is ,óvatos vezetést igényel.
Keskenységénél fogva ugyanis tapadása eltér a gépjármű három másik gumiabroncsától.Nem mindegyik járműben van pótkerék, ezért előfordulhat hogy gépkocsi vásárlásnál egy időben pótkereket is be kell szerezni .
Mindig forduljon szakemberhez ,ha bizonytalan a megfelelő pótkerék kiválasztásában.

Balesetmentes vezetést kívánok minden kedves ügyfelemnek!

Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Autómentő SOS